TraumaSensitiveYoga-Brabant
Trauma Sensitive Yoga Brabant

Op wat is TCTSY gebaseerd?

Trauma Center Trauma Sensitive Yoga is gebaseerd op 3 modellen:
> Trauma Theorie
> Hechtingstheorie
> Neurowetenschap.

Trauma Theorie

Hechtingsproblematiek / Attachment theory

Intieme hechting aan andere mensen zijn de spil in iemands leven, niet alleen wanneer diegene kind is maar ook in zijn of haar volwassen leven tot aan het eind van zijn of haar leven.

Veilige hechting

Als een kind met regelmaat sensitieve reacties van zijn/haar verzorgers ontvangt dan kan het een redelijke veilig gevoel over zijn/haar wereld, een veronderstelling over anderen die responsief en betrouwbaar zijn en een gevoel van eigenwaarde die het waard is om voor te zorgen.

Onveilige en vermijdende hechting

Kinderen, maar ook volwassenen die onder stress staan of iets negatiefs ervaren laten dit niet blijken maar onderdrukken de gevoelens van spanning en verdriet.

Gedesorganiseerde hechting

Kinderen kunnen bovenop hun classificatie als veilig, onveilig-vermijdend of onveilig-ambivalent ook gedesorganiseerd gehecht zijn. De essentie van gedesorganiseerde gehechtheid is dat het kind soms angst heeft voor of vanwege zijn gehechtheidsfiguur, die tegelijk ook de enige mogelijke bron van veiligheid is. Dit is een onoplosbare paradox.

Verschillende soorten "stress"

Gewone stress

is bijvoorbeeld een deadline die je moet halen of een éénmalig gevaarlijke situatie waarbij je de stress reactie nodig hebt om jezelf te redden. Omslaan met een kano en zorgen dat je snel naar de kant zwemt om jezelf te redden.

Chronische stress

is een langdurige stress situatie waarbij je langdurig blootstaat aan het stress hormoon Cortisol en andere stress hormonen, kan ervoor zorgen dat al je lichaamsprocessen worden ver ontwricht. Dit is erg giftig voor je lichaam.

PTSS

is ontwikkeld als de ernstige stress situatie die eerder is ontstaan zich niet “oplost” door het lichaam maar een continue trigger is voor het lichaam waardoor het de stressvolle situatie herbeleeft in lichaam en geest. Symptomen zijn vermijding, hyper alertheid en gaten of zelfs volledig verlies van het geheugen/herinneringen over een incident maar kan ook betekenen dat er een herinnering is die niet klopt of niet is gebeurt. Herbelevingen.